miércoles, 2 de enero de 2008

NADAL 2007


Be amics i amigues, ja s'acaben les festes nadalenques, de fet ja s'ha acabat l'any 2007, un any que per uns haurà estat molt bo, per altres dolent i per alguns altres, sense pena ni glòria. Però avui no vinc a parlar del que ha estat l'any 2007, si no de les festes de Nadal. Quan parlem d'aquestes festes ja mentalment, els catalans i baleàrics fem un grup, 24, 25 26, 31de desembre i 1 i 6 de gener. Perquè, dons ni més ni menys per què per nosaltres tots aquest son dies festius. Be no tots, no, segons diu la tradició el dia 24 desprès de sopar a casa, normal sensa cap fartó de menjar i al punt de la mitja nit, o sia a les 12 en punt que com diu la cançó. Les dotze van tocant i ja és nat el Rei infant fill de Maria, és quan tocava anar a la Missa del Gall. Un cop acabada es reunien les families a casa d'algú d'ells a fer el "ressopó" o sigui a menjar els torrons i les neules i a fer "Caga el Tió".
--------
Bien amigos y amigas, ya se acaban las la fiestas navideñas, d





Que què ésel Tió?, ay amics meus, el Tió, era i segueix sent un tros de soca buida per dins on per una banda s'hi pinta una cara i s'omple de tots els dolços que es puguin menjar aquests dies, neules, torron, "mantecadas", etc. etc. etc., llavors els més menuts de la casa amb uns pals el pican cantant-li "Caga tió, caga torró, no caguis arengades , que són salades, caga torrons que son molt bons. (de fet en cada lloc de Catalunya tenen la seva pròpia cançó`per fer cagar al pobre tronc que no te la culpa de res).

















Be així era abans, quan jo era petita i no tant petita, però les coses canvien i les tradicions també i avui dia el que marca és anar a fer un bon tiberi a casa del parents i/o amics, oblidant-nos de qualsevol altra cosa que no sigui passar una bona nit, tot i que molts de nosaltres seguint fent cagar el Tió, ja sigui el 24, 25 o el 26. el cas és que cagui.































Ara be el dia 2